זוגיות: איכות הקשר הזוגי

Share |

אריאל איילון - 22/3/2006

כמעט 2200 משתתפים מילאו את שאלון הערכת הקשר הזוגי. המדגם אינו מדגם מייצג של האוכלוסייה - יש בו יותר נשים (75%) מגברים (25%), אחוז היהודים בו (95%) גבוה מאחוז היהודים באוכלוסיה (81%), ואחוז החילוניים במדגם (72%) גם גבוה ביחס לאוכלוסיה (כ- 50%). עם זאת המדגם מגוון מאוד ומספק תמונה משמעותית של האוכלוסיה.

השאלון, שהינו תרגום השאלון של Spanier מ- 1976, עומד בסטנדרטים המקובלים של תוקף ומהימנות. לפי המודל, השאלון מודד את איכות הקשר הזוגי והשאלות מתחברות למדד שנע בין מינימום 0 ועד למקסימום של 151. ככל שהציון גבוה יותר, כך ההערכה של הקשר היא חיובית יותר. הממוצע במדגם הנוכחי הוא 109.83, דומה לזה שנמצא במחקרים אחרים בעולם.

מה קורה לאיכות הקשר הזוגי במשך הזמן?

אני מניח שהרומנטיקנים בינינו היו רוצים להניח שאיכות הקשר הזוגי משתפרת במשך הזמן, אבל זה לא המצב. הגרף למטה מתאר את איכות הקשר הזוגי לפי מספר השנים שהזוג נמצא בקשר.

מגמת הירידה מתחילה כבר בהתחלה, אך היא עדיין איננה משמעותית. המגמה הופכת משמעותית במעבר לחמש שנים בקשר ומעלה. בהמשך יש התמתנות מסוימת אולם בקשרים ארוכים שוב הירידה היא משמעותית. אם זאת, חשוב לשים לב שהמדגם שלנו הוא צעיר יחסית. ייתכן שהקשר משתפר מעבר ל- 15 שנה - אבל המדגם הנוכחי אינו מאפשר לבדוק זאת. אולי תעודדו את ההורים והסבים שלכם לענות על השאלון ואז המדגם יצליח לשקף את איכות הקשר הזוגי גם בקשרים ארוכים מאוד.

האם הנישואים משפרים את איכות הקשר הזוגי?

השאלה המתבקשת היא... האם ניתן לזהות קבוצות בהן הירידה בהערכת הקשר לא מתרחשת? הנסיון הראשון היה בהשוואה בין נשואים ולא נשואים, או בעצם, האם הנישואים משפרים את הקשר? הגרף להלן מבחין בין נשואים ללא נשואים ונראה שהתשובה היא שלילית... הנישואים לא משפיעים לטובה על הקשר:

העובדה שאתם רואים פחות קטגוריות נובעת מכך שקשה למצוא זוגות בקצוות - זאת אומרת זוגות נשואים שהם פחות משנתיים יחד וגם זוגות לא נשואים שנמצאים יותר מ- 10 שנים יחד. משום כך נהוג 'לאחד קטגוריות' - על מנת שהניתוח הסטטיסטי לא ייעשה על מדגם של בודדים בלבד. בכל מקרה יחסי הגומלין (האינטראקציה בלשון סטטיסטיקאים) בין מצב משפחתי לזמן בקשר, הינם משמעותיים ולאורך זמן - דווקא אלו שלא נשואים מדווחים על איכות קשר טובה יותר.

האמנם?

אני מניח שאף אחד לא רץ לבטל את הנישואים שלו בגלל מה שכתבתי כאן - ובצדק יש לומר. זו דוגמא מצויינת איך נתונים יכולים לבלבל.... הייתכן ויש משהו שיכול להטות את הנתונים? במקרה זה המשהו הזה הוא די ברור - ילדים. סביר להניח שלזוגות נשואים יש יותר ילדים מאשר לזוגות לא נשואים... משום כך חייבים לבדוק את העניין. זה בדיוק הניתוח הבא:

הרבה קווים אתם אומרים? זה די פשוט - האדום והכתום אלו הנשואים, הכחול והתכלת הם הלא-נשואים. האדום והכחול אלו זוגות בלי ילדים והכתום והתכלת אלו זוגות עם ילדים. התמונה די ברורה. אין כל כך השפעה למצב המשפחתי, או במילים אחרות - נישואים, בפני עצמם, לא משפרים את הערכת איכות הקשר אבל גם לא הורסים אותה. המצב לגבי הילדים הוא אחר. נוכחותם של ילדים בהחלט משפיע לרעה על איכות הקשר הזוגי.

אז מה אתם אומרים... לעשות ילדים זה רציונלי? קשה לגדל אותם, זה לא מועיל לקשר הזוגי ואין ספק שכלכלית זה לא משתלם. אבל כנראה זה חזק מאיתנו...




יש להיכנס למערכת על מנת להגיב


ייעוץ אקדמי




בחסות


עוד יישומים שלנו

קישור לטיפולטק

קישור לניטוריקס





דף הבית - שאלות נפוצות - רישום - מודעות עצמית - מחקר מדעי - פסיכולוגיה - פאנל - סקרים - תנאי שימוש
שאלונים: זוגיות - אישיות - אמונות - בריאות - עמדות - משפחה - התנהגות
מאמרים: אקטואליה - אישיות - זוגיות ומיניות - כלכלה ועבודה - פסיכותרפיה - בידור -
יישומים מסחריים: טיפול בשפיכה מוקדמת - סקרי דעת קהל - מחקרי שוק
פסיכולוג בגוש דן - פסיכולוג בירושלים - פסיכולוג בחיפה - פסיכולוג בבאר שבע - פסיכולוג ברמת הגולן - פסיכולוג בגליל המזרחי - פסיכולוג בגליל המערבי - פסיכולוג בעמקים - פסיכולוג בשומרון - פסיכולוג בשרון - פסיכולוג ביהודה - פסיכולוג בשפלה - פסיכולוג בצפן הנגב - פסיכולוג באילת והנגב הדרומי

כל הזכויות שמורות © all rights reserved

זמן טעינה: 10257.95 שניות.