חיים ברשת- בחירה או בריחה?

Share |

דר' דני דרבי - 9/4/2013

זה היה יום קר במיוחד, שלג ירד בירושלים ואני ושתי חברות נוספות מהכיתה שעשו איתי את הדרך הארוכה לשם הסתכלנו לזמן מה בהשתאות על הפלא הלבן. לאחר מכן נכנסנו לספרייה ויצאנו ממנה כעבור מספר שעות, מצויידות בצילומים ממאמרים וספרים שיאפשרו לנו לעשות את העבודה המסכמת, וחזרה לאוטובוסים, למסע הארוך חזרה. תסריט זה, שהיה הגיוני וטבעי לפני שנים לא רבות, נראה בוודאי משונה מאוד לתיכוניסטים או סטודנטים היום. וויקיפדיה, ספריות ממוחשבות ומקורות מידע אחרים הופכים את הנסיעה לספריות לדבר ארכאי ומיותר ברוב המקרים. ולא רק ספריות, רשת האינטרנט שינתה את האופן בו דברים רבים מתנהלים. שפע המידע, האפשרות לקנות אונליין, לנהל מערכות יחסים משמעותיות בפורומים, קהילות, בלוגים או עולמות וירטואלים, רשתות חברתיות, אתרי הכרויות - כל אלו ועוד מובילים לכך שאפשר לחיות חיים שלמים ברשת מבלי להיחשף ל"עולם שבחוץ".

אפשר להתווכח אם חיים ברשת הם בעייתיים או לא. חלק מהאנשים שמנהלים חיים וירטואלים עשירים יתווכחו עם הרואים זאת כבעיה או פתולוגיה ויגידו שהם נהנים מקשרים חברתיים משמעותיים ואין סיבה לראות קשרים אלו כפחות טובים רק כיוון שאינם נעשים פנים מול פנים. כל עוד אורח החיים שהאדם מנהל נעשה מתוך בחירה חופשית שלו, הוא מסופק ומרוצה מחייו, מצליח לכלכל עצמו ולדאוג לצרכיו ואינו פוגע באחרים, קטוננו מלהכריע אם הדבר בעייתי או לא, נשאיר שאלה זו לפילוסופים, סוציולוגים וכן הלאה. השימוש באינטרנט הופך לבעיה שכדאי לפנות לטיפול פסיכולוגי בגינה אם הוא פוגע בתפקוד, מוביל למצוקה משמעותית או אם האדם אינו בוחר בחיים אלו באמת אלא הולך בדרך זו כיוון שהיא מאפשרת לו לברוח מהתמודדויות המאיימות עליו. בנקודת הקיצון אפשר למצוא למשל את תופעת ההיקיקומורי ביפן – בני נוער או מבוגרים צעירים הנמנעים לחלוטין מיציאה מהבית או אף מהחדר במשך חודשים או שנים והאינטראקציה היחידה שלהם עם העולם היא דרך המחשב והטלוויזיה. לרוב האדם אינו בוחר להיות היקיקומורי כי הוא חושב שאלו חיים נפלאים, אלא כתוצאה ממשבר, דחייה חברתית או חרדה חברתית או קושי להתמודד עם דרישות חיי היומיום.

תופעת ההיקיקימורי אומנם אינה קיימת כיום בישראל (לפחות לא בממדים נרחבים) אולם רשת האינטרנט מאפשרת לאנשים הסובלים מקשיים שונים להימנע מהתמודדות עמם. דוגמא בולטת לכך היא אנשים עם חרדה חברתית . חלק מהסובלים מהפרעה זו מרגישים יותר בנוח אחרי המקלדת מסיבות שונות (כגון תחושת אנונימיות והאפשרות להתחרט ולערוך את דבריהם), ומצליחים להביא לידי ביטוי חלקים באישיות שלהם שהם מתקשים להביא בתקשורת פנים מול פנים. הרווחים בטווח הקצר וההימנעות ממצבים שגורמים להם סבל הופכים את הרשת למקום מפתה עבור אנשים עם חרדה חברתית, אולם רובם לא רוצים או לא יכולים לנהל את כל חייהם דרך האינטרנט וצריכים להתמודד במצבים חברתיים ב"עולם שבחוץ". חלק מהאנשים עם חרדה חברתית שמנהלים חלקים נכבדים מחייהם ברשת מתייחסים לחיים הוירטואלים כחשובים כמו או יותר מהחיים "שבחוץ". התייחסות זו מאפשרת להם להתעלם מכך שבעצם הגיעו לחיים אלו מקושי ולא מבחירה, ושיתכן שאם היו להם כלים להתמודדות עם מצבים חברתיים בחירתם הייתה שונה. הם מדחיקים את הרצונות שהיו להם בעבר וכשעליהם להתמודד עם מצב חברתי הגורם להם להרגיש שלא בנוח הם רואים זאת כהוכחה נוספת לכך שהם לא מפסידים כלום בחוץ או שהם אינם מסוגלים להתמודד עם העולם. אחרים אינם שבעי רצון ממצבם, אולם כל כך חוששים מאינטראקציות חברתיות פנים מול פנים שהם ממשיכים עם התנהלות זו, תוך ביקורת עצמית וצער על מה שהם מפספסים. באופן דומה, אנשים המתמודדים עם התקפי חרדה ואגרופוביה (פחד ממקומות שיציאה מהירה מהם והגעה לעזרה במקרה של התקף חרדה יכולה להיות קשה) יכולים לסגת לחיים וירטואלים כדי להימנע ממקומות בהם הם מרגישים מאויימים.

איך תדעו אם ההתנהלות שלכם ברשת בעייתית?

  • אתם גולשים באינטרנט במצבים חברתיים שונים (למשל לפני הרצאה, בתור, בהפסקה בעבודה...) כיוון שאתם מרגישים בהם אי נוחות ואינכם יודעים איך להתמודד עמם.
  • אתם נהנים מתקשורת עם אנשים דרך האינטרנט אך מרגישים חרדה בתקשורת פנים מול פנים.
  • אתם מוצאים עצמכם חושבים על פעילות מתגמלת ברשת (למשל קבלת לייקים או צפיות, הצלחה במשחק מחשב) בעת פעילויות חברתיות ומייחלים שתיגמר ותוכלו לחזור לאינטרנט.
  • תפקודכם בתחומי חיים חשובים (למשל עבודה או לימודים, חיי חברה, זוגיות, ספורט או תחביבים אחרים) נפגע כתוצאה מהזמן שאתם מבלים באינטרנט.
  • אם שניים אומרים לך שאתה שיכור – לך לישון. ובהשאלה ממשפט זה, אם אנשים סביבכם מעירים לכם שאתם מגזימים, יכול מאוד להיות שהם יודעים על מה הם מדברים.

במידה והמשפטים הנ"ל מתארים את מצבכם, יתכן ואתם משתמשים באינטרנט לא רק כיוון שאתם נהנים מכך, אלא גם כבריחה. במקרה זה כדאי לשקול פנייה לטיפול שיסייע לכם להבין ממה אתם בורחים ויספק לכם כלים להתמודד עם קשיים אלו. טיפול קוגניטיבי התנהגותי (cbt) הוא טיפול קצר וממוקד שנועד לסייע בהתמודדות עם בעיות ספציפיות כמו חרדה חברתית או חרדות אחרות ולכן מאפשר להשתמש באינטרנט כבחירה ולא כבריחה.




יש להיכנס למערכת על מנת להגיב


ייעוץ אקדמי




בחסות


עוד יישומים שלנו

קישור לטיפולטק

קישור לניטוריקס





דף הבית - שאלות נפוצות - רישום - מודעות עצמית - מחקר מדעי - פסיכולוגיה - פאנל - סקרים - תנאי שימוש
שאלונים: זוגיות - אישיות - אמונות - בריאות - עמדות - משפחה - התנהגות
מאמרים: אקטואליה - אישיות - זוגיות ומיניות - כלכלה ועבודה - פסיכותרפיה - בידור -
יישומים מסחריים: טיפול בשפיכה מוקדמת - סקרי דעת קהל - מחקרי שוק
פסיכולוג בגוש דן - פסיכולוג בירושלים - פסיכולוג בחיפה - פסיכולוג בבאר שבע - פסיכולוג ברמת הגולן - פסיכולוג בגליל המזרחי - פסיכולוג בגליל המערבי - פסיכולוג בעמקים - פסיכולוג בשומרון - פסיכולוג בשרון - פסיכולוג ביהודה - פסיכולוג בשפלה - פסיכולוג בצפן הנגב - פסיכולוג באילת והנגב הדרומי

כל הזכויות שמורות © all rights reserved

זמן טעינה: 10640.22 שניות.