חיזוק היכולת לעבודת צוות

Share |

ד''ר סיימון מוס - 1/9/2011

עבודת צוות היא פעילות יום יומית עבור חלקינו. גם עבור אלו, שסביבת העבודה שלהם איננה מחייבת עבודה בצוותים, היכולת להשיג מטרות, המשותפות לכמה אנשים, היא יכולת הכרחית לחיי חברה תקינים. במאמר הזה נצביע על מספר צעדים פרקטיים שניתן לנקוט בהם על מנת לבנות צוות המתפקד בצורה טובה ובריאה יותר.

חברי הקבוצה – דמיון ושוני.

1. צוותים המורכבים מאנשים בעלי תכונות דומות, יעבדו טוב יותר. מחקרים בנושאי הנטייה ללקיחת סיכונים הראו כי אנשים החולקים נטייה דומה בנוגע לנטילת סיכונים, עובדים טוב יותר יחד. אלו החוששים מנטילת סיכונים יעבדו טוב יותר עם אנשים שחוששים לקחת סיכונים ובהתאמה, אלו הנוטים לקחת סיכונים שונים, יעבדו טוב יותר עם קולגות דומים אליהם.

2. זהות מוחלטת בין החברים בקבוצה תיצור יריבות לא פרודוקטיבית. דמיון בין חברי הקבוצה הוא חשוב מאוד, אך דמיון מופרז, כך שאין הבדלים משמעותיים בין החברים, ייצור יריבות שאיננה הכרחית. יריבות זו עלולה לגרום לתחרות על הדומיננטיות הקבוצתית, על חשבונם של שאר החברים בקבוצה. יש לפתח צוותים שדומים אחד לשנים אך שונים בתכונות מסוימות האחד מהשני כך שכל אדם יכול לחוות דומיננטיות מסוימת בתחומו שלו.

מנהיגות הצוות

3. אין לגייס מנהיגות לצוות מחוץ לצוות, בעיקר אם המנהיג הטבעי של הצוות עדיין חבר בצוות. כאשר ישנם שני מנהיגים בצוות, מתעוררת יריבות בצורה טבעית. אם מנהיג הצוות החדש הוא אדם חדש לצוות, יריבות זו בין המנהיגים עלולה לפלג את הצוות לכיתות ובכך לגורע היכולת לעבוד יחד. אם מתעוררת יריבות בין חברי הצוות כאשר המנהיג של הצוות הוא מישהו מתוך הצוות עצמו, יריבות זו נוטה להיות מתונה יותר.

4. הסביבה בה הצוות מתקיים. יש לנסות לייצר סביבות עבודה קטנות עבור שני אנשים כך שיוכלו להיווצר חברויות חזקות ותוכלנה להופיע תחושות של שיתופיות, הבנה וחברות. משרדים הבנויים בצורה פתוחה לגמרי בה כל העובדים פרוסים בחדר אחד, יחלישו את הנטייה לתחושת ביטחון בין העובדים, נטייה שתגבר עם הזמן. בסביבת עבודה בה עיקר העבודה מתבצעת בחדר גדול המשותף לכלל העובדים, יש להקצות חדרים מסוימים לשיחה בין עובדים ובין לקוחות. חדרים אלו יוכלו לאפשר את הסביבה ההכרחית על מנת לייצר קשרי אמון וחברות וכך לאפשר אווירה נעימה ותועלתנית.


הקמת צוות.

5. תועלת רבה יכולה להיות אם חברי הצוות ידעו מראש מיהם חברי הצוות ומהם התכונות החזקות שלהם. ההערכה של מגוון היכולות השונות בצוות, יכול להעלות משמעותית את תפוקתו של הצוות, בכך שהוא גורם לכל חברי הצוות להכיר בתכונות הטובות של כל חבר בצוות וביכולתו הרבה של הצוות בכללותו.

6. כמו כן, ישנן שתי תחושות שונות המלוות את האדם בעבודתו ומשפיעות עליה. התחושה הראשונה היא הרצון להרגיש שייך למשהו מסוים. הרצון להיות חלק מקבוצה, חלק מצוות. התחושה השנייה היא הרצון להיות מיוחד, חדשני, רחוק מהשגרה הכללית. כשמקימים צוות, יש להראות את יכולותיו המיוחדות של הצוות לעומת שאר החברה או הארגון. לעיתים הרצון לחוש מיוחד, יכול להתממש אם האדם מרגיש שהצוות בו הוא עובד הוא צוות מיוחד הרחוק מהשגרה הכללית. תחושה זו מגשימה את שני הרצונות של האדם. הוא מרגיש מגובש בצוות, וכך הוא חווה תחושה של חברה, דאגה, ביטחון. וכן הוא מרגיש מיוחד ורחוק מהשגרה הכללית. עידוד התנהגות מפתחת בצוות.

7. יש לחזק את התכונות החזקות של חברי הצוות, בעיקר את התכונות שהם חושבים שאינן נראות לעין. כאשר אדם מקבל את הערכת הסביבה לעבודתו, הוא נוטה להעריך יותר את הסביבה שלו. קיום ישיבות צוות בהן משבחים תכונות מסוימות של חלק מן העובדים, או בקשת הערכה עצמית מהעובד עצמו, יכולות להסית את העיסוק של העובד בחוסר ההערכה של הסביבה כלפיו, להסתכלות מפרגנת יותר כלפי שאר העובדים עמו בצוות.

8. יש לעודד שיתוף בקשיים ובנקודות הכישלון האישיים. לעיתים עובד חווה מאמץ רב לחפות על הקשיים שיש לו. קשיים אלו יכולים להיות מגוונים מאוד. פחד מדיבור לפני קהל, קושי בתחומים ספציפיים מסוימים וכדומה. עצם השיתוף של הקשיים אותם הוא חווה עשוי לשחרר את האנרגיה הרבה שהעובד השקיע בהדחקתם של אותם קשיים, כך שאותו עובד יהיה פנוי יותר למשימותיו.


הערכת צוות.

9. יש לבצע הערכות עבור הכַשָרים, היכולות והמאמצים השונים, שמבצעים העובדים. הערכה זו צריכה להיות מוסתת מהערכה של משימות ספציפיות להערכה של תכונות ומאמצים. הערכה של משימות מעוררת יריבות בין הקבוצה ומפרקת שיתופי פעולה, בעוד שהערכה של תכונות ומאמצים מעודדת שיתוף פעולה בין חברי הקבוצה.

הערכות אלו צריכות לבוא לידי ביטוי גם בהחלטות וביישומים שונים. יישומים אלו יכולים להיות: העלאות בשכר, בונוסים, קידום וכוליה.




ורסנו מחשבים
16/10/2012
14:06:33
יש לבצע הערכות עבור הכַשָרים
עיחעיח
31/03/2012
15:28:25
חיחי
יש להיכנס למערכת על מנת להגיב


ייעוץ אקדמי




בחסות


עוד יישומים שלנו

קישור לטיפולטק

קישור לניטוריקס





דף הבית - שאלות נפוצות - רישום - מודעות עצמית - מחקר מדעי - פסיכולוגיה - פאנל - סקרים - תנאי שימוש
שאלונים: זוגיות - אישיות - אמונות - בריאות - עמדות - משפחה - התנהגות
מאמרים: אקטואליה - אישיות - זוגיות ומיניות - כלכלה ועבודה - פסיכותרפיה - בידור -
יישומים מסחריים: טיפול בשפיכה מוקדמת - סקרי דעת קהל - מחקרי שוק
פסיכולוג בגוש דן - פסיכולוג בירושלים - פסיכולוג בחיפה - פסיכולוג בבאר שבע - פסיכולוג ברמת הגולן - פסיכולוג בגליל המזרחי - פסיכולוג בגליל המערבי - פסיכולוג בעמקים - פסיכולוג בשומרון - פסיכולוג בשרון - פסיכולוג ביהודה - פסיכולוג בשפלה - פסיכולוג בצפן הנגב - פסיכולוג באילת והנגב הדרומי

כל הזכויות שמורות © all rights reserved

זמן טעינה: 9989.137 שניות.