האירועים בעולם הערבי

Share |

יעקב טייב וד''ר אריאל איילון - 3/4/2011

העולם הערבי כמרקחה. מלך תוניסיה ברח עם אוצרות המדינה, נשיא מצרים ובני משפחתו מתחבאים בחצי האי סיני, מטוסים חגים בשמי לוב והיריעה קצרה מלהכיל. מאבק זה של העולם הערבי למען החלת הדמוקרטיה מעלה תהיות רבות. האם מאורעות אלו הם מאורעות ארעיים או שהם ניצנים לתחילתה של תקופה חדשה? כיצד תשפיעה ההפיכה במצרים על הסכם השלום בין ישראל ומצרים? ומהי התחושה הכללית אודות המאורעות השונים? בסקר הנוכחי ביקשנו לברר שאלות אלו.

המדגם

הסקר היה פתוח לאורך של כחודש, ונענו לו 973 משתתפים. בחינת הפיזור הדמוגרפי, רוב המשיבים על הסקר היו נשים (56.1%), 12% מהמשיבים הם תושבי ירושלים, 48% תושבי המרכז, 24% תושבי צפון הארץ ו – 16% תושבי דרום הארץ. גם בסקר הנוכחי מתקיים ייצוג יתר של האוכלוסיה היהודית (94.8%). מבחינת ההזדהות עם הדת: 56% מהמשיבים היו חילונים, 22% מסורתיים, 15% דתיים ו – 7% חרדים. כמו סקרים קודמים שנערכו במסגרת 'סקר החודש', גם הסקר הנוכחי היה פתוח רק לגולשים הרשומים באתר ''פרויקט המדגם'', והוא אינו סקר מייצג של כלל האוכלוסייה בישראל.

מצרים – דיקטטורה!

בפתיחת הסקר, נשאלו המשיבים מה יהיו תוצאות המהפיכה במצרים, שנה מהיום? 27% מהמשיבים השיבו כי תכונן דיקטטורה צבאית, 23% השיבו כי לדעתם תכונן דיקטטורה צבאית, 18% השיבו כי המהפיכה תביא להקמתו של משטר דמוקרטי מערבי. 30% מהמשיבים השיבו כי הם אינם יודעים להעריך מה יקרה. משמעות הדבר היא כי 50% מהמשיבים חשבו כי דיקטטורה תהיה צורת המשטר במצרים לעומת 18% בלבד שהשיבו כי שיטת המשטר תשתנה לדמוקרטיה מערבית.

דאגה לגבי הסכם השלום ישראל-מצרים

שאלנו את הגולשים, כיצד יושפע הסכם השלום בין ישראל ומצרים בעקבות המאורעות? 68% מהעונים טענו כי שיתוף הפעולה בין ישראל ומצרים יפגע, אך ההסכם יישמר על "אש קטנה". 18%, טענו כי הסכם השלום ישמר, 8% טענו כי הסכם השלום יבוטל ורק 5.8% מהמשיבים טענו כי ההפיכה במצרים על מאפייניה הדמוקרטיים השונים תביא לשיפור שיתוף הפעולה בין ישראל ובין מצרים.

מרוצים או לא מרוצים מהמצב בעולם הערבי?

קשה לדעת.
31.7% מהמשיבים השיבו כי הם מרוצים מהמצב, 39.6% אינם יודעים ו – 28.8% אינם מרוצים מהמצב. ניתן לשער, כי התפלגות המשיבים עבור שאלה זה מראה כי הציבור מבולבל ואיננו יודע כיצד לקבל את המאורעות השונים, האם יש לשמוח על הכלתה של הדמוקרטיה על מדינות ערב? האם להעצב על כך שמצב זה יכול להביא לעלייתם של כוחות אנטי ישראליים? התשובה איננה ברורה, והבלבול משתקף בתשובות השונות.

המאורעות לא טובים לישראל

המשכנו ושאלנו את המשיבים כיצד תושפע מדינת ישראל בעקבות האירועים?
רוב המשיבים (56.1%) סוברים כי המצב של מדינת ישראל יושפע לרעה, 22.5% חושבים כי המצב של מדינת ישראל לא ישתנה ורק 21.4% מהמשיבים חושבים כי המאבק לדמוקרטיה בעולם הערבי ישפר את מצבה של מדינת ישראל. יש לציין כי הסקר נערך לפני פריצת המאורעות בסוריה, ומעניין לדעת כיצד הציבור מרגיש אודות מאורעות מקומיים אלו.

מגדר והתחושה כלפי המאורעות

נשים פחות מרוצות מהמאורעות בעולם הערבי לעומת הגברים.
32% מהנשים לעומת 24% מהגברים אינן מרוצות מהמאורעות בעולם הערבי. שינוי זה בא לידי ביטוי גם בתחושה שלהן לגבי השינוי ביחסי ישראל – מצרים. 60% מהנשים לעומת 49.5% מהגברים סבורות כי מצבה של מדינת ישראל יושפע לרעה בעקבות המאורעות בעולם הערבי.

השתייכות דתית - השתייכות אישית לזרם דתי, משנה את החשיבה על מאפייני ההפיכה במצרים.

ניתוח של ההשתייכות הדתית של המשיבים על השאלון הראה כי ככל שאדם דתי יותר, כך גם גדלה ההשערה שלו כי ההפיכה במצרים תהיה הפיכה דתית.
כ - 25% מהמשיבים החילוניים והמסורתיים חושבים כי תוצאות ההפיכה במצרים יביאו להקמתו של משטר דקטטורי דתי. תשובה מעין זו השיבו, כ- 32% מהמשיבים הדתיים וכ – 35% מהמשיבים החרדיים.
גם החששות לגבי ביטולו של הסכם השלום בין ישראל ומצרים השתנו בהתאם להשתייכות הדתית. נמצא כי הקבוצה שחוששת הכי הרבה לביטולו של הסכם השלום בין ישראל ומצרים היא קבוצת החרדיים.
25% מהמשיבים החרדים חושבים כי המאורעות במצרים יביאו לביטולו של הסכם השלום, לעומת 17% מהדתיים, 8% מהמסורתיים ו4% מהמשיבים החילוניים.

איזה סוג משטר יתקיים במצרים שנה מהיום? - התפלגות העונים ''דיקטטורה דתית''.
35.7%
32.4%
24.3%
25.5%
חרדיים
דתיים
מסורתיים
חילוניים

סיכום

המאורעות בעולם הערבי מרתקים את העולם כולו. הציבור בישראל לא יודע כיצד להתייחס להפיכות אלו. האם מדובר בשחר חדש של מדינות דמוקרטיות נוספות במזרח הים התיכון? האם מדובר בתיבת פנדורה של השתלטות צבאית או דתית. רוב הציבור בישראל חושב כי המשטר המצרי החדש יהיה משטר דיקטטורי, וייתכן שמשטר זה ינסה לקנות את הלגיטימציה שלו באמצעות פגיעה במערכת היחסים עם ישראל וזה עשוי להתקשר לחשש לקיומו של הסכם השלום. כמו כן, יותר מ50% מהמשיבים השיבו כי המאורעות בעולם הערבי ישפיעו לרעה על מדינת ישראל. מנגד, האם אנחנו מרוצים ממאורעות אלו? פחות מ – 30% מהמשיבים אינם מרוצים.
רוב המשיבים (כ – 40%) פשוט, אינם יודעים...




צוקי
30/04/2011
22:46:33
כתגובה לחן:אנשים לא חיים סתם בפארנוייה,יש סיבה טובה לכך.התקשורת העולמית והלאומית טרחה להסתיר את זה משום מה אבל מי שעמד מאחורי המהפכות זה ארגון ערבי אנטישמי הרבה יותר מאשר הוא דמוקרטי, הלא הוא ארגון האחים המוסלמים,שאחראים לפיגועים רבים בארץ ובאירופה.אפשר לזקוף זאת לעובדה שהמשפיעה הגדולה על התקשרת העולמית היא בריטניה-שם התקשורת ככ שמאלנית ופרו איסלאמית ואפשר לומר אפילו אנטישמית,עד שהיא מסלפת עובדות ברורות מאד בהקשר למדינת ישראל,תוכלו לראות את הסדרה -""ההבטחה""הבריטית.תיווכחו לדעת עד כמה זה נכון ועצוב...
אילן
28/04/2011
12:11:53
אנחנו כבר יודעים מה ההשפעה של חופש, חופש דת, חופש דיבור על העולם הערבי והמוסלמי. שתי דוגמאות יש לנו. האחת:ערביי ישראל. השניה: תורכיה.ערביי ישראל מנצלים את חופש הדת והדיבור כדי לחתור תחת המדינה הציונית אשר נותנת להם את האפשרות הזו. הממשלה התורכית האיסלמית חותרת תחת אשיות המדינה היהודית כמדינה, ומנסה להטיל עליה פחד. בשני המקרים המסקנה היא שהשינויים במזרח התיכון לא יהיו לטובת היהודים. אני אומר זאת כשמאלן סוציאליסט.
נאנא
28/04/2011
11:49:29
הדת לפי דעתי לא מגבילה את החופש בהבעת הדעות השונות של האדם, כל עוד זה לא פוגע בדת עצמה. זה תלוי רק בשלטון עצמו איך הוא קובע במדינה שלו מידת הדימוקרטיה לעם שלו.
מ.א
27/04/2011
11:17:20
הגיע הזמן דמוקרטייה
חן
21/04/2011
17:35:51
לא אהבתי את הפסימיות של המשיבים, אנשים חיים בפרנויות כאילו עוד הפיכה אחת באיזו מדינה ערבית וישר אמבוש על ישראל. אתם צריכים להבין משהו : מלחמה על ישראל מצד כמה מדינות פירושה מלחמת עולם, לא בטוח שהעולם בעידן המודרני רוצה אסון כזה, לכל מדינה יש כבר את הטריטוריה שלה ואף אחד לא חושב בצורת אלכסנדר מוקדון, לפחות כך נראה על פניו. ולמה הפיכה במדינות כמו מצרים או לוב צריכה ישר להעיב או להשפיע כהוא זה על ישראל. אני רואה את האנשים שחיים שם רוצים לשפר את איכות חייהם, לבלות את חייהם בצורה חופשית ולא סגורה, לפתח ולהתפתח, ליצור התקשרויות עם אנשים ממדינות זרות למען גלובליזציה. הדבר היחיד שצריך אם בכלל לכלות בני אדם הוא איתני הטבע - החור באוזון, כוכבים או מטאורים שעלולים לפגוע בכדור הארץ ולא מדינה נגד מדינה או איש זה נגד איש אחר, צריך להתמודד מול המונסונים והשריפות, רעידות האדמה ושטפונות המים הפוקדים אותנו בשנים האחרונות חדשות לבקרים.
שימי
15/04/2011
14:19:28
המסקנה המעניינת והחשובה באמת מהסקר הזה היא הפרשנות השונה ממגזר למגזר שהיא תמונת ראי של צפונות ליבם של הנשאלים, ככל שהאדם יותר אדוק בדתו הוא מפרש את האדיקות של הצד השני כפנאטית יותר. בדיוק כפי שהוא רואה את הפעולות דרך עיניו אילו היה הוא הדתי/חרדי שנדרש להתמודד על דתו. (אין זה אומר שהדבר אינו נכון)
אלי
14/04/2011
10:23:03
לדעתי זה יכול להביא לשינוי טוב. לי זה נראה שהעולם הערבי התעורר ופתח את עיניו ורואה מה זה באמת חופש, וחופש דיבור, חופש דת ודמוקרטיה ועוד דברים אחרים שרק העולם המערבי יודע ומתנסה בו כבר יובלות.
יש להיכנס למערכת על מנת להגיב


ייעוץ אקדמי




בחסות


עוד יישומים שלנו

קישור לטיפולטק

קישור לניטוריקס





דף הבית - שאלות נפוצות - רישום - מודעות עצמית - מחקר מדעי - פסיכולוגיה - פאנל - סקרים - תנאי שימוש
שאלונים: זוגיות - אישיות - אמונות - בריאות - עמדות - משפחה - התנהגות
מאמרים: אקטואליה - אישיות - זוגיות ומיניות - כלכלה ועבודה - פסיכותרפיה - בידור -
יישומים מסחריים: טיפול בשפיכה מוקדמת - סקרי דעת קהל - מחקרי שוק
פסיכולוג בגוש דן - פסיכולוג בירושלים - פסיכולוג בחיפה - פסיכולוג בבאר שבע - פסיכולוג ברמת הגולן - פסיכולוג בגליל המזרחי - פסיכולוג בגליל המערבי - פסיכולוג בעמקים - פסיכולוג בשומרון - פסיכולוג בשרון - פסיכולוג ביהודה - פסיכולוג בשפלה - פסיכולוג בצפן הנגב - פסיכולוג באילת והנגב הדרומי

כל הזכויות שמורות © all rights reserved

זמן טעינה: 35260.55 שניות.