חופשות - לאן נוסעים השנה?

Share |

איילת הדס ודר' אריאל איילון - 14/9/2010

רקע

כבכל שנה, חודשי הקיץ ותקופת חגי תשרי שבאה בעקבותיהם הינם אחד ממועדי החופשות המבוקשים ביותר – הילדים בחופש מביה"ס, המבוגרים כבר מותשים מהעבודה, ונדמה שכולם נוסעים בהמוניהם – בין אם לחופשות בארץ ובין אם לנופש בחו"ל.

לכבוד תקופה זו, סקר החודש האחרון ביקש לבדוק את הרגלי החופשה שלכם. כמה מכם באמת יוצאים לחופשה ולכמה זמן? מהם יעדי החופשה הפופולריים ביותר ומה בעצם אתם מחפשים כשאתם יוצאים לחופשה – טיול אתגרי או "בטן גב"? ביררנו את כל השאלות הללו ולהלן התשובות (מעוררות הקנאה!).

המדגם

הסקר היה פתוח במשך כחודשיים, לאורך החודשים יולי ואוגוסט, ונענו לו 1627 משתתפים. בסקר ייצוג יתר מסוים לנשים על פי גברים (61% נשים לעומת 39% גברים). מבט על קבוצות הגיל של המשיבים מראה כי 19% מהם הינם בגילאי העשרה, 34% בשנות העשרים לחייהם, 24% בשנות השלושים, 10% בשנות הארבעים ו-13% בשנות החמישים ומעלה.
מבחינה גאוגרפית, כ-49% מן המשיבים הם תושבי המרכז, 12% הינם תושבי מחוז ירושלים, 24% תושבי חיפה והצפון, 13% תושבי הדרום ו-2% תושבי יהודה ושומרון, פיזור דומה למה שנצפה בסקרים קודמים.
בקרב המשיבים קיים ייצוג יתר משמעותי ליהודים (95%) על פני בני הדתות האחרות. התפלגות המשיבים על פי ייחסם לדת מצביעה על ייצוג יתר קל לחילונים על פני מסורתיים וחרדים (58% חילונים, 22% מסורתיים, 14% דתיים ו-6% חרדים). מצבם המשפחתי של המשיבים מראה כי מרביתם רווקים (55%) והיתר הינם נשואים (39%) או פרודים/אלמנים (6%).

כמו סקרים קודמים שנערכו במסגרת "סקר החודש", גם הסקר הנוכחי היה פתוח רק לגולשים הרשומים באתר "פרויקט המדגם", והוא איננו סקר מייצג של האוכלוסיה.


למרות הכל, נשארים בארץ

אבל אם בארץ – אז בחופשה. ראשית נשאלו המשתתפים האם הם מתכננים לצאת לחופשה בקיץ או בחגים הקרובים. רק כרבע (28%) מן המשיבים ציינו כי הם לא מתכננים חופשה כלשהי בתקופה זו. כמחצית (46%) מהמשיבים ציינו כי הם מתכננים חופשה בארץ ואילו 26% ציינו כי הם מתכננים חופשה בחו"ל. כלומר, למרות פיתויי הדיוטי פרי, יש רוב מרשים לתיירות הפנים.

מתי ולכמה זמן נוסעים?

מסתבר שאורך החופשה הממוצעת הינו קצת פחות משבוע ימים, וליתר דיוק 6.75 ימים. עם זאת, יש לציין כי היו ברי מזל שציינו כי אורך חופשתם הינו 60 ימים...

ומהו החודש הפופולרי ליציאה לחופשה? אוגוסט נותר ללא ספק חודש החופשות הקלאסי, כאשר 50% מכלל היוצאים לחופשה ציינו אותו. אחריו בתור ניתן למצוא את ספטמבר (המשופע השנה בחגים, 32%), יולי (20%) ואחרון חביב אוקטובר (15%). יש לציין כי סך האחוזים עולה על 100 לאור האפשרות לצאת ליותר מחופשה אחת או לצאת לחופשה המתפרשת על פני חודשים שונים.

מה מחפשים בחופשה?

סביר להניח שכל אחד מאיתנו מחפש משהו אחר בחופשה שלו. תמיד יש כאלה שברגע שהם יוצאים לחופשה כל מה שהם מחפשים זה לנוח "בטן-גב" ולנפוש באיזי. מנגד יש כאלה שעבורם חופשה כזאת תחשב כבזבוז של זמן והם שואפים לראות ולהספיק כמה שיותר – אתרים היסטוריים, טבע ואומנות. ואפשר בכלל בלי קניות?

על מנת לשפוך אור על אופי החופשה הישראלית, שאלנו את המשיבים מה באופן כללי הם מחפשים בחופשות שלהם. כמובן שניתן היה לבחור ביותר מתשובה אחת, ולהלן התוצאות:

65.1%
56.3%
55.8%
52.5%
38.9%
38.2%
33.3%
28.1%
21.5%
15.7%
14.1%
אתרי טבע ונוף
אטרקציות תיירותיות מפורסמות
מנוחה (חופשת "בטן גב")
קניות
אוכל מקומי
אתרים היסטוריים
חופשת "הכל כלול"
אומנות (מוזיאונים וכו')
פעילויות ואטרקציות לילדים
ספורט אתגרי
תרמילאות


בניגוד למה שניתן אולי היה לצפות, בראש הרשימה ניתן לראות כי הפופולריות הגדולה ביותר הינה דווקא לאתרי טבע ונוף. פופולריות נרשמה גם לחופשות של "בטן גב" (אחרי הכל רוצים גם קצת לנוח בחופשה), וכמובן גם חווית השופינג מככבת במעלה הרשימה, כאחת ממטרות חופשתם של למעלה ממחצית המשיבים. דווקא תחומי האומנות וההיסטוריה נזנחו מעט, והם תופסים מקום רק אצל כשליש מן הנופשים.

בהמשך, רצינו לנתח את הממצאים בשאלה זו גם על פי מאפיינים שונים של העונים, כגון מין וגיל, ולהלן הממצאים:

נשים נוטות לחפש יותר אטרקציות תיירותיות מפורסמות מאשר גברים (59% לעומת 53%), וכך גם משיבים חילוניים בהשוואה למשיבים חרדים. הביקוש לאתרים היסטוריים עולה עם הגיל (26% בקרב בני העשרה לעומת 57% בקרב בני חמישים פלוס), כמו גם הביקוש לאתרי טבע ונוף. גם הביקוש לאומנות מתגבר עם הגיל, אך בו נמצא גם הבדל מובהק בין נשים (32%) לגברים (22%), ובין חילוניים (34%) לחרדים (18%).
נראה שגם קניות הן בעיקר נחלת הנשים (60% ציינו כי הן מחפשות קניות בחופשתן), אך יש לציין כי שיעור לא מבוטל של גברים (40%) הביע אף הוא עניין בקניות. בכל אופן, גם בקרב נשים וגם בקרב גברים העניין בקניות יורד עם הגיל, ונמצא גבוה יותר אצל חילונים ומסורתיים בהשוואה לדתיים וחרדים.
כפי שניתן היה לצפות התרמילאות נפוצה ביותר בשנות ה-20 (עת הטיולים שלאחר הצבא), ללא הבדל בין נשים וגברים. הבדל בין המינים נצפה בכל הנוגע לספורט אתגרי, שכנראה עודנו תחום גברי יחסית.
ומי אוהב לנפוש "בטן-גב"? בעיקר בני העשרים-שלושים (בכל רמות הדתיות), שנראה כי זקוקים יותר למנוחה בהשוואה למבוגרים מהם..


חו"ל – והיעד הפופולרי ביותר השנה הוא..

רצינו להתמקד ביעדי החופשות בחו"ל ולכן שאלנו את מי שציין שהחופשה הקרובה שלו תהיה מעבר לגבולות המדינה לאן הוא מתכוון לנסוע.

היעדים הפופולריים ביותר השנה - עשרת המקומות הראשונים (אחוזים מבין הטסים לחו"ל)
18.9%
12.1%
11.6%
11.3%
8.8%
7.6%
6.5%
6.0%
6.0%
5.8%
5.8%
יוון
ארצות הברית
איטליה
ספרד
בולגריה
קפריסין
גרמניה
תאילנד
הולנד
אנגליה
צרפת

בשנים עברו היתה טורקיה שם נרדף לחופשה עבור הישראלים – טיסה קצרה, קלאבים ו"הכל כלול" במחיר סביר. עם זאת, ניכר כי השנה לאור המתיחות בין שתי המדינות ואזהרת המסע שיצאה, יוון תפסה את מקומה של טורקיה והפכה ליעד החופשה הפופולרי ביותר (18.9%). נראה כי החרם הישראלי על טורקיה תפס ובגדול, כאשר טורקיה התדרדרה לתחתית הרשימה, עם 1.5% בלבד מהמשיבים שציינו כי יטוסו אליה.

עוד ברשימת היעדים הפופולריים ניתן למצוא את ארה"ב וכמובן את מדינות אירופה (בראשן איטליה וספרד, ואף בולגריה), כמו גם את תאילנד.

ולאן אנחנו טסים בדרך כלל?

חוץ מלהתעניין לאן אתם טסים השנה, שאלנו גם באילו מדינות ביקרתם בעבר לצורך חופשה. על אף השפל השנה, טורקיה היא עדיין היעד הנפוץ ביותר בקרב המשיבים:
כ-34% אחוזים מהם נסעו לפחות פעם אחת לחופשה בטורקיה. לאחר מכן, ניתן למצוא את צרפת (30.9% ביקרו בה בחופשה), ארה"ב (27.6%), איטליה ואנגליה (כ-25% כל אחת), יוון (22%) והולנד (20.8%).

מטיילים הרבה בעולם

מן הממצאים עולה כי בממוצע, ביקרו עד כה המשיבים בכ-4 מדינות לשם חופשה. מובן כי כמות המדינות עולה עם הגיל, כאשר משיבים בני 50 ומעלה ציינו כי ביקרו בכ-9 מדינות, לעומת 2 מדינות "בלבד" אצל בני העשרה (להם יש עוד למה לשאוף...).
כמו כן, מספר המדינות בהן מבקרים נמצא כגבוה ביותר אצל משיבים חילוניים, וירד בהדרגה עם העליה בנטיה לדת (למשל אצל דתיים וחרדים).
מעניין לציין כי מן הממצאים עולה כי נשים נוטות לבקר במספר רב יותר של מדינות בהשוואה לגברים. עם זאת, לא ברור אם ההבדל נובע מכך שנשים טסות פעמים רבות יותר לחו"ל, או שהן פשוט אוהבות להספיק יותר בכל חופשה..

וכמה מן המשיבים מעולם לא טסו לחופשה בחו"ל? כחמישית (19.5%).

לסיכום

סקר החודש הנוכחי הראה שרוב האנשים לא מוותרים על חופשה – כמעט שלושה רבעים מן המשיבים ציינו שהם מתכננים לצאת לחופשה בקיץ או בחגים, שאורכה הממוצע הינו שבוע. העוסקים בתיירות פנים יכולים לשמוח למראה התוצאות, שכן כשניים מתוך שלושה המתכננים לצאת לחופשה, יבלו אותה בארץ.
ומה מחפשים בחופשה? בעיקר טבע ונוף, אך גם הרבה אטרקציות תיירותיות, מנוחת "בטן גב", ולא לשכוח שופינג. מנגד, נראה כי המוזיאונים ואתרי ההיסטוריה לא זוכים לעדנה רבה בקרב מרבית המשיבים.
השנה יוון תפסה את מקומה של טורקיה בראש רשימת היעדים לחופשה בחו"ל, כאשר האחרונה נמחקה כמעט לגמרי ממפת היעדים התיירותיים של המשיבים. עם זאת, מבט נרחב יותר מראה כי עד כה טורקיה היתה היעד הנפוץ ביותר לחופשה בחו"ל, כאשר לא פחות משליש(!) מן המשיבים ציינו כי ביקרו בה בעבר. עכשיו רק נותר לחכות ולראות אם השפל בנסיעות ישראלים לטורקיה הינו זמני בלבד, או מציין תחילתה של מגמה חדשה.

בארץ או בחו"ל - מאחלים חופשות נעימות לכולם!




יש להיכנס למערכת על מנת להגיב


ייעוץ אקדמי




בחסות


עוד יישומים שלנו

קישור לטיפולטק

קישור לניטוריקס





דף הבית - שאלות נפוצות - רישום - מודעות עצמית - מחקר מדעי - פסיכולוגיה - פאנל - סקרים - תנאי שימוש
שאלונים: זוגיות - אישיות - אמונות - בריאות - עמדות - משפחה - התנהגות
מאמרים: אקטואליה - אישיות - זוגיות ומיניות - כלכלה ועבודה - פסיכותרפיה - בידור -
יישומים מסחריים: טיפול בשפיכה מוקדמת - סקרי דעת קהל - מחקרי שוק
פסיכולוג בגוש דן - פסיכולוג בירושלים - פסיכולוג בחיפה - פסיכולוג בבאר שבע - פסיכולוג ברמת הגולן - פסיכולוג בגליל המזרחי - פסיכולוג בגליל המערבי - פסיכולוג בעמקים - פסיכולוג בשומרון - פסיכולוג בשרון - פסיכולוג ביהודה - פסיכולוג בשפלה - פסיכולוג בצפן הנגב - פסיכולוג באילת והנגב הדרומי

כל הזכויות שמורות © all rights reserved

זמן טעינה: 10355.75 שניות.