כמה אנחנו מוכנים לשלם תמורת גלעד שליט?

Share |

רונן יום טוב ואריאל איילון - 6/4/2009

רקע

"סקר החודש" למרץ 2009 עסק בסוגיה אשר קרובה לליבם של רבים מאיתנו, אם לא כולנו, והיא סוגיית שחרורו של גלעד שליט, אשר למרות הדיונים ולמרות המאמצים עוד לא הוחזר הביתה.

החלטת הקבינט בפברואר 2009 להתנות את פתיחת המעברים בהסכם בעניין גלעד שליט, באה לעמוד על כך שממשלת ישראל מוכנה לעסקה, אך לא בכל מחיר. עמדה זו מבטאת רצון לעסקה פרופורציונית שלא תיכנע לתכתיבי החמאס ושלא תיצור השלכות עתידיות בדמות תמריצים לחטיפת חיילים והקטנת כוח המיקוח של ישראל.
רבות התחבט הציבור באשר לנימוקים בעד ונגד שחרור שליט תמורת מאות אסירים פלסטינים, אך מהו באמת המחיר אותו אנחנו מוכנים לשלם? האם בכלל יש תשובה טובה לשאלה? את הדברים האלו רצינו לבדוק בסקר האחרון, ובו נגענו ישירות בשאלת המחיר בכך שביקשנו מן הנענים על הסקר לנקוט במספר האסירים המקסימלי אותו היו מוכנים לשחרר תמורת גלעד שליט.

נוסף לכך נשאלתם "האם, לפי דעתכם צריכה הכנסת לחוקק חוקים עקרוניים באשר לסוגיית החזרת חטופים והמחיר אותו יש לשלם בעדם?”, סוגיה עקרונית אשר בימים אלה יושבת ועדה מיוחדת בראשות נשיא בית המשפט העליון בדימוס, השופט שמגר, ודנה בקריטריונים לעסקאות כאלה.
כמו כן, נשאלתם עד כמה אתם מאמינים שגלעד שליט ישוחרר בחודש הקרוב.

המדגם

הסקר היה פתוח לאורך כל חודש מרץ, ונענו לו 469 משתתפים. בסקר יש ייצוג יתר לנשים לעומת גברים (63% לעומת 37%). הפיזור הגיאוגרפי נראה תקין (45% תושבי המרכז, 12% תושבי מחוז ירושלים, 26% תושבי חיפה והצפון, 13% תושבי הדרום ו-4% תושבי יו"ש). כצפוי יש ייצוג יתר גם ליהודים (95.7%). ההתפלגות לפי היחס לדת מראה שיש ייצוג יתר קל לחילוניים על פני המסורתיים והחרדים (61% חילוניים, 21% מסורתיים, 14% דתיים ו- 4% חרדים).
כמו סקרים אחרים במסגרת "סקר החודש", הסקר היה פתוח לגולשים הרשומים באתר ולכן אינו מהווה סקר מייצג של האוכלוסייה.

כמה אנחנו מוכנים לשלם?

את תשובות המדגם באשר למספר האסירים אשר הנשאלים היו מוכנים לשחרר בתמורה לגלעד שליט, חילקנו, בניתוח התוצאות, ל-5 קטגוריות עיקריות: (1) אלו שכלל לא מוכנים לשחרר אסירים (2)אלו שמוכנים לשחרר 1-20 אסירים, (3) 21-100 אסירים (4) 101-500 אסירים (5) יותר מ-500 אסירים.

11.9%
12.2%
10.9%
30.1%
35%
אף אסיר
1-20
21-100
101-500
יותר מ-500



ניתוח התשובות בחתך מין וגיל לא מצביע על הבדלים מובהקים בין קבוצות גיל ומין ביחס לכמות האסירים אותם ציינו המשתתפים. עם זאת, בחתך גישה לדת, נראה שהמחיר אותו מוכנים לשלם הדתיים והחרדים קטן יותר מאשר המחיר אותו מוכנים לשלם משתתפים חילוניים או מסורתיים : כ-70% מהחילוניים והמסורתיים מוכנים לשלם מעל 100 אסירים תמורת שחרור גלעד שליט, בעוד רק 41% מהדתיים והחרדים מוכנים לשלם תמורתו מחיר דומה.
באשר לנטייה הפוליטית, ישנה התאמה חיוביות בין המחיר אותו מוכן המדגם לשלם לבין נטייתו לשמאל של המפה הפוליטית: כ-45% מאנשי השמאל מוכנים לשחרר יותר מ-500 אסירים, בעוד 37% מאנשי המרכז מוכנים לעשות זאת, ו-30% מאנשי הימין.

מה מאפיין את אלו שמוכנים לשחרר יותר אסירים?

ניתוח התשובות מול חתכים אישיותיים והתנהגותיים, מגלה נתונים מעניינים נוספים.
מספר מאפיינים אישיים בולטים יותר, בצורה מובהקת, בקרב אנשים שמוכנים לשלם יותר אסירים בתמורת לשחרור שליט.
אנשים אלו מאמינים יותר במניפולציות במסגרת היחסים הבין אישיים והם גם נוטים לגלות יותר חיבה בקשר הזוגי. כמו כן, אנשים שמוכנים לשחרר יותר אסירים מגלים יותר כעס ופחות אמפתיה כלפי הנרטיב הישראלי. נוסף על כך, אלו אנשים שבאופיים מחפשים יותר סכנות ומוכנים לקחת סיכונים מחושבים. מצד שני, אנשים שלא מוכנים לשלם הרבה בעבור שליט, מתגלים כאנשים שיותר נוטים להרגלים אובססיביים, וחונכו עם הרבה דגש של אימם על לימודים ומוסר.

לחוקק או לא לחוקק ?

באשר לסוגיית חקיקת החוקים העקרוניים באשר למחיר אותו יש לשלם בעבור החזרת חיילים חטופים, נראה שרוב המדגם מאמין שאכן צריך לחוקק חוקים שכאלו:

60.7%
8.5%
30.8%
בעד חקיקת חוקים עקרוניים
לא החלטתיאין דעה
נגד חקיקת חוקים עקרוניים



ניתוח התשובות בחתך גיל, מראה שככל שהמשתתף צעיר יותר, כך נכונותו להיות בעד חקיקת חוקים עקרוניים באשר לסוגיית המחיר היא גדולה יותר: 66% מהמשתתפים בגילאי 15-30 הם בעד חקיקת חוקים עקרוניים (22% נגד, ו-12% מתלבטים), בעוד 55% מהמשתתפים בגילאי 30 ומעלה הם בעד חקיקת חוקים עקרוניים (38% נגד, ו-7% מתלבטים).

באשר למאפיינים בולטים בהתאמה לתשובות, ככל שהמשתתף מסכים יותר עם הצורך בחקיקת חוקים עקרוניים כך הוא גם מגלה פחות לגיטמציה ואמפתיה כלפי הנרטיב הפלסטיני, ויותר כעס כלפיו. אלו אנשים בעלי ערך עצמי נמוך ויותר אמביוולנטיות כלפי ערכם העצמי ומוסריותם העצמית.
כמו כן מדובר באנשים שמגלים יותר חרדה בקשרים עם אחרים, ועם זאת כאלו שמגיבים בצורה בולטת יותר לשמחתם של אחרים.
מצד שני, המשתתפים שנטו להיות בעד חקיקת חוקים עקרוניים הם גם אלו שפחות מרוצים מהקשר הזוגי, וגם מראים פחות חיבה במסגרתו. אלו גם אנשים אשר המודעות העצמית שלהם נמוכה יותר.

למרות התקוות והמאמצים, הרוב הוא פסימי...

כמו כן, נשאלו המשתתפים בסקר עד כמה הם מאמינים שגלעד שליט ישוחרר בחודש הקרוב.
התשובות אינן מנותחות ביחס לנקודת הזמן בה נענה הסקר, אך הן עדיין מספקות זווית מעניינת באשר לאמונתו ותקוותו של המדגם.
התוצאות מראות שרוב המשתתפים הראו פסימיות בחודש האחרון, באשר לסיכויי שחרורו של גלעד שליט. 65% מהמשתתפים ציינו כי הם בטוחים שלא או חושבים שכנראה שלא ישוחרר גלעד בחודש הקרוב. רק 25% הביעו אופטימיות (5% בטוחים שישוחרר, ו-20% חושבים שכנראה שכן ישוחרר).
ממשלה חדשה בפתח והמאמצים לא תמו, וכולנו תקווה שעדיין לא מאוחר מדי.




יש להיכנס למערכת על מנת להגיב


ייעוץ אקדמי




בחסות


עוד יישומים שלנו

קישור לטיפולטק

קישור לניטוריקס





דף הבית - שאלות נפוצות - רישום - מודעות עצמית - מחקר מדעי - פסיכולוגיה - פאנל - סקרים - תנאי שימוש
שאלונים: זוגיות - אישיות - אמונות - בריאות - עמדות - משפחה - התנהגות
מאמרים: אקטואליה - אישיות - זוגיות ומיניות - כלכלה ועבודה - פסיכותרפיה - בידור -
יישומים מסחריים: טיפול בשפיכה מוקדמת - סקרי דעת קהל - מחקרי שוק
פסיכולוג בגוש דן - פסיכולוג בירושלים - פסיכולוג בחיפה - פסיכולוג בבאר שבע - פסיכולוג ברמת הגולן - פסיכולוג בגליל המזרחי - פסיכולוג בגליל המערבי - פסיכולוג בעמקים - פסיכולוג בשומרון - פסיכולוג בשרון - פסיכולוג ביהודה - פסיכולוג בשפלה - פסיכולוג בצפן הנגב - פסיכולוג באילת והנגב הדרומי

כל הזכויות שמורות © all rights reserved

זמן טעינה: 11778.21 שניות.