האם אנחנו מכורים לריאליטי?

Share |

יעקב טייב וד''ר אריאל איילון - 13/6/2011

התשובה הקצרה: כנראה שכן. התשובה הארוכה כמובן מורכבת יותר. לצורך זה ערכנו סקר במסגרת 'סקר החודש' וביקשנו לבחון עד כמה אנחנו צופים בתוכניות ריאליטי, האם הצפייה מושפעת משייכות לקבוצות אוכלוסיה שונות (גברים צופים יותר מנשים?) והאם הצפייה מתקשרת למימדים פסיכולוגיים שונים (הצופים יותר בדיכאון?). בסקר הנוכחי ביקשנו לברר שאלות אלו.

המדגם

הסקר היה פתוח לאורך חודשיים, ונענו לו 1211 משתתפים. בחינה של מאפיינים דמוגרפיים של המדגם מראה על דמיון לסקרים שערכנו בעבר במסגרת 'סקר החודש'. כרגיל יש ייצוג יתר לנשים (64%) ויהודים (94%) לעומת השיעור של קבוצות אלו באוכלוסיה הכללית. כמו סקרים קודמים שנערכו במסגרת זו, גם הסקר הנוכחי היה פתוח לגולשים הרשומים באתר 'פרויקט המדגם', והוא אינו סקר מייצג של כלל האוכלוסייה בישראל.

מהי התוכנית הפופולארית ביותר?

לא בחנו את כל תוכניות הריאליטי (ובבחינה לאחור ברור שהחמצנו את הלהיטים של שידורי ''רשת'', ''המרוץ למיליון'' ו-''רוקדים עם כוכבים''), גם לא בחנו את כל העונות של כל סדרה. בחרנו להציג תוכניות פופולאריות מאוד בעת הנוכחית. בחינה של הממצאים מראה שהתוכניות הפופולאריות ביותר הן ללא ספק ''האח הגדול'', ''כוכב נולד'' ו- ''מאסטר שף'', כולן של מוצגות בערוץ 2 במסגרת שידורי קשת. לגבי שלושת התוכניות הצהירו כ- 70% מהמדגם שצפו בהן באופן כזה או אחר ולמעלה מ- 40% הצהירו כי צפו בהן בקביעות או בדרך כלל.

28% לא צופים 24% לפעמים 48% בד''כ
27% 30% 43%
32% 26% 42%
36% 29% 35%
47% 28% 25%
50% 28% 22%
55% 24% 21%
73% 16% 11%
81% 10% 9%
האח הגדול 3
כוכב נולד 8
מאסטר שף 1
היפה והחנון 2
הישרדות 5
לרדת בגדול 4
נולד לרקוד 3
המשפחה 1
מחוברים 2

פערים לפי מין וגיל

נשים צופות בתוכניות ריאליטי באופן משמעותי יותר מגברים, הפערים מצומצמים למדי בקרב הצעירים ביותר, אולם הפער נפתח בקרב במיוחד בקרב בני ה- 30 והחמישים ומעלה. הפער בין המינים לא אחיד כמובן: הוא גבוה יחסית בתוכניות כמו ה''אח הגדול'' (52% נשים צופות בד''כ או בקביעות לעומת 40% גברים) ו''מאסטר שף'' (45% נשים לעומת 37% גברים), ונעלם בתוכניות אחרות: ''הישרדות'', ''מחוברים'' ו''המשפחה''. גם פערי גיל ישנם כמובן – צעירים נוטים לצפות יותר ממבוגרים, אולם גם במקרה זה הפערים לא אחידים: הפער גדול בתוכניות כמו ''האח הגדול'' (56% בקרב בני העשרה לעומת 32% בקרב בני ה- 50 ומעלה) או ''היפה והחנון'' (52% בקרב בני העשרה לעומת 24% בקרב בני ה- 50 ומעלה), קטן מאוד או נעלם בתוכניות אחרות כמו ''הישרדות'' (29% בקרב בני העשרה לעומת 24% בקרב בני ה- 50 ומעלה ולפעמים אפילו מתהפך, כמו בתוכניות ''נולד לרקוד'' (21% בקרב בני העשרה לעומת 31% בקרב בני ה- 50 ומעלה) ו- ''מאסטר שף'' (41% בקרב בני העשרה לעומת 45% בקרב בני ה- 50 ומעלה).

קשרים עם אמונות אחרות

האם יש קשר בין צפייה בתוכניות ריאליטי לאמונות אחרות? למשל, האם יש קשר בין הצפייה בתוכניות השונות לבין האמונה בשינוי? אמנם מצאנו מעט קשרים כאלה: מסתבר שיש קשר שלילי בין האמונה בשינוי מוסרי לבין צפייה בתוכניות ''הישרדות'' ו''מחוברים''. מסקנה מוקצנת עשויה להיות שצפייה בתוכניות אלו מביאה אנשים לאמונה בכך שהאדם לא יכול לשנות את אופיו המוסרי. מסקנה אפשרית לאור המצבים המוסריים הבעייתיים המוצגים בתוכניות אלה. אולם אפשרית גם המצב ההפוך, שבו אנשים שמראש לא מאמינים בשינוי מוסרי נוטים להתחבר יותר לתוכניות כאלה. ממצא זה מתחבר גם לקשר החיובי שנמצא בין הצפייה ב''מחוברים'' והאמונה במקיאווליזם. שמשמעו שהצופים ב''מחוברים'' נוטים גם יותר להאמין במניפולציה ביחסים בינאישיים. ממצא מוזר ומעניין הוא הקשר בין הצפייה ב''נולד לרקוד'' ובמידה פחות גם ''מאסטר שף'' לבין האמונה ברלטיביזם, היינו שצופי תוכניות אלו נוטים להאמין גם שאין אמת אבסולוטית ואוניברסאלית אחת. אני מודה שאני לא מצליח להבין למה יש קשר שכזה...

האם זה בריא?

אין סיבה לתביעה ייצוגית. הקשרים שנמצאו מועטים וחלשים למדי. דווקא הצפייה ב''הישרדות'' מקושרת באופן חיובי לשביעות רצון מהחיים. משמע שאנשים שצופים בהישרדות מרוצים יותר מחייהם. קשר בעייתי יותר דווקא נמצא בין הצפייה בכוכב נולד לבין חרדה. מסתבר שמי שצופה יותר בכוכב נולד, נמצא בחרדה גדולה יותר.... האם זה בגלל שהם מצפים לשמוע מי יודח בשבוע הבא????




MO
16/08/2011
13:18:10
לדעתי תוכניות הריאליטי הם לא באמת ריאליטי הרבה תוכניות ריאלטי מבוימות
gl
5/08/2011
12:25:39
תוכניות ריאליטי זה לא באמת תוכנית ריאלטי ,תוכניות אלו סופקו בשביל להעביר את הזמן ולא יותר
idit dagan
29/06/2011
21:00:45
לדעתי תכניות ראליטי מטרתן לספק את יצר המיציצנות והרכילות. בדרך כלל הן יוצרות גירוי להמשיך ךצפות בהן רק כדי לספק צורך אישי או להעביר את הזמן. אני בדרל כלל לא צופה בתוכניות אילו. כי חבל על הזמן. המחקרים מאד עוזרים ליוצרי תוכניות כדי לדעת איפה מונח הכסף. אז בהצלחה.
merv
29/06/2011
18:09:50
מדינה ריאלית... חבל שרק בטלוויזיה
iiahav74
29/06/2011
14:14:07
לדעתי תוכניות ראלטי משקפות את ההתנהגות של החברה בצורה מידגמית והיא תעונה שיפור ניכר
negev
23/06/2011
08:32:26
מזל שיש פרומיים ופרסומות - כך אני מבין על מה מדברים במשרד .
ריקשה
21/06/2011
11:35:33
ממצאי המחקר בנוגע לאמונות אחרות בהשפעת צפייה בריאליטי משעשעת. אני דווקא מוצאת את עצמי לומדת דברים חשובים בעקבות צפייה באנשים במקומות הפגיעים והחשופים (תרתי משמע) שלהם. בניגוד למה שאתה כותב, אני כן רואה את היכולות של בני אדם להתקדמות אישית, לשינוי התנהגותי (אם לא מהותי) ולעיתים אף מחשבתי. ואני בעיקר רואה כמה כל בני האדם דומים אחד לשני, למרות שחלקנו מנכסים לעצמנו עליוניות על אחרים. בבסיס כולנו עשויים מאותם חומרים מתכלים. זה עצוב ומעורר תקווה כאחד.
יש להיכנס למערכת על מנת להגיב


ייעוץ אקדמי




בחסות


עוד יישומים שלנו

קישור לטיפולטק

קישור לניטוריקס





דף הבית - שאלות נפוצות - רישום - מודעות עצמית - מחקר מדעי - פסיכולוגיה - פאנל - סקרים - תנאי שימוש
שאלונים: זוגיות - אישיות - אמונות - בריאות - עמדות - משפחה - התנהגות
מאמרים: אקטואליה - אישיות - זוגיות ומיניות - כלכלה ועבודה - פסיכותרפיה - בידור -
יישומים מסחריים: טיפול בשפיכה מוקדמת - סקרי דעת קהל - מחקרי שוק
פסיכולוג בגוש דן - פסיכולוג בירושלים - פסיכולוג בחיפה - פסיכולוג בבאר שבע - פסיכולוג ברמת הגולן - פסיכולוג בגליל המזרחי - פסיכולוג בגליל המערבי - פסיכולוג בעמקים - פסיכולוג בשומרון - פסיכולוג בשרון - פסיכולוג ביהודה - פסיכולוג בשפלה - פסיכולוג בצפן הנגב - פסיכולוג באילת והנגב הדרומי

כל הזכויות שמורות © all rights reserved

זמן טעינה: 38231.11 שניות.