מבוא לפסיכולוגיה חיובית |
ליאור כהן - 14/3/2010 הפסיכולוגיה החיובית היא גישה אשר שמה לה למטרה לפתח דרכים להגדלת האושר של בני האדם. גישה זו עוסקת בזיהוי תחומי החוזק המרכזיים שלנו, וכוללת דרכים לטיפוח חוזקות אלו, ולשימוש תדיר וקבוע בהם. הפסיכולוגיה החיובית אינה מתמקדת במחלות נפש וריפוין, אלא בהגדלת הפוטנציאל האנושי ושיפור וקידום איכות החיים. תנועה זו החלה את דרכה בשנת 2000, כשהמניע המרכזי להקמת התנועה היה חוסר שביעות רצון מעולם הפסיכולוגיה הקיים. בחמישים השנים האחרונות, עסק עולם הפסיכולוגיה בנושא אחד ויחיד - מחלות נפש. אמנם, ההשקעה בתחום זה נשאה פירות רבים, וכיום אנו יודעים לטפל במספר רב של מחלות נפשיות, אך להצבת דגש זה ישנה תג מחיר משמעותי. המחיר הוא התמקדות בתיקון פגמים ובמילוי חוסרים, וכמעט לא נעשתה חשיבה ולא נערכו מחקרים בשאלה כיצד ניתן לקדם ולשפר את חייו של כל אחד ואחד מאיתנו? מהם הגורמים שיכולים להביא אותנו לתחושת אושר, סיפוק ומימוש עצמי? בלי לשים לב, נוצרה בעולם הפסיכולוגיה התפיסה כאילו החיים הטובים הינם חיים ללא אומללות. אך כפי שכולנו יודעים, חיים ללא אומללות אינם מספיקים על מנת לחוש תחושת אושר, מיצוי עצמי, אהבה לעצמי ולסובבים אותי ועוד תחושות חיוביות רבות. כיצד ניתן לגדל ולטפח תחושות חיוביות אלו? כיצד ניתן לחיות חיים מלאי משמעות הכוללים התעלות מעל עצמנו ומיצוי כל יכולותינו? על שאלות אלו ועוד רבות אחרות, נרתמה הפסיכולוגיה החיובית לענות. מייסד הגישה, והדמות המזוהה ביותר איתה הוא מרטין זליגמן. מרטין זליגמן הוא פסיכולוג קליני, שעמד במשך שנים רבות בראש המגמה לפסיכולוגיה קלינית בפנסילבניה. הוא החל את מחקריו הפסיכולוגיים בתחום הדיכאון, כשעם השנים הוא החל להפנות תשומת לב רבה יותר לכוחות ותכונות חיוביות של אנשים. הספר הבסיסי של זליגמן המתאר את עקרונות הפסיכולוגיה החיובית תורגם לעברית ושמו "אושר אמיתי". אחד התחומים להם הקדישה הפסיכולוגיה החיובית תשומת לב מרובה הוא פיתוח תחומי החוזק האישיים של כל אחד ואחד. תכונות אלו, המכונות חוזקות, הינן תכונות טובות כגון הגינות, גבורה, וטוב לב, הזוכות להערכה ברוב התרבויות. תכונות אלו הינן תכונות הניתנות לבנייה וטיפוח. על מנת שכל אחד יוכל לזהות את החוזקות שלו ולפתח אותן, יש צורך ליצור סיווג של כל החוזקות האנושיות. לצורך כך, בחרה הפסיכולוגיה החיובית בדרך יצירתית וחדשנית למדי, שספק אם פרוייקט בסדר גדול כזה נערך אי פעם. החוקרים לקחו על עצמם לקרוא 200 ! חיבורים העוסקים במידות טובות. החיבורים נלקחו מכל התרבויות המוכרות בעולם, כגון: כתבי אריסטו, קונפוציוס, התנ"ך והתלמוד, הקוראן האופנישדות ועוד. להפתעתם הרבה, הם גילו כי ישנה הסכמה נרחבת בכל המסורות הקיימות מזה כשלשת אלפים שנה על שש קבוצות של מידות טובות:
כל קבוצה כזו של תכונות, כוללת כמה תכונות בתוכה, וכך נוצר סיווג הכולל 24 חוזקות. לכל אחד מאיתנו מספר חוזקות בסיסיות, הנקראות "חוזקות חותם", והטענה היא שככל שנשכיל להשתמש בחוזקות אלו בתדירות גבוהה יותר, תחושת האושר והסיפוק שלנו יהיו גבוהים יותר. אדם שאינו מבטא את החוזקות שלו באופן משמעותי בחיי הימיום, ירגיש תסכול וחוסר מימוש עצמי. (במידה והינכם מעוניינים לגלות מהן החוזקות שלכם – אתם יכולים למלא את שאלון "עוצמות החותם" באתר.)
לגישה זו השלכות ניכרות על תחומים רבים בחיינו. למשל, על מנת להרגיש סיפוק ומימוש בתחום העבודה, כדאי לפעול על פי המהלכים הבאים:
סיכוםהפסיכולוגיה החיובית מדגישה כי בכל אחד מאיתנו משאבים רבים וחוזקות. כמו כן, האמונה הבסיסית בגישה זו היא כי עיקר המטרה אינה תיקון פגמים ובעיות אלא סיוע בהגדלת הפוטנציאל האנושי, והגברת תחושת האושר והסיפוק בתחומי החיים השונים. הכותב הוא פסיכולוג בהתמחות קלינית
|
ייעוץ אקדמי בחסות
עוד יישומים שלנו |
דף הבית -
שאלות נפוצות -
רישום -
מודעות עצמית -
מחקר מדעי -
פסיכולוגיה -
פאנל - סקרים -
תנאי שימוש
שאלונים:
זוגיות -
אישיות -
אמונות -
בריאות -
עמדות -
משפחה -
התנהגות
מאמרים:
אקטואליה -
אישיות -
זוגיות ומיניות -
כלכלה ועבודה -
פסיכותרפיה -
בידור -
יישומים מסחריים:
טיפול בשפיכה מוקדמת -
סקרי דעת קהל -
מחקרי שוק
פסיכולוג בגוש דן -
פסיכולוג בירושלים -
פסיכולוג בחיפה -
פסיכולוג בבאר שבע -
פסיכולוג ברמת הגולן -
פסיכולוג בגליל המזרחי -
פסיכולוג בגליל המערבי -
פסיכולוג בעמקים -
פסיכולוג בשומרון -
פסיכולוג בשרון -
פסיכולוג ביהודה -
פסיכולוג בשפלה -
פסיכולוג בצפן הנגב -
פסיכולוג באילת והנגב הדרומי
כל הזכויות שמורות © all rights reserved
זמן טעינה: 43371.15 שניות.