סגנונות של אהבה - הבדלים בין נשים וגברים

Share |

אריאל איילון - 2/10/2005

מעל 1700 איש ענו על השאלון "סגונות של אהבה" והגיע הזמן לכתוב משהו על העניין. לפני שאגש לממצאים המעניינים, חשוב לציין שהמדגם אינו מדגם המייצג את כל האוכלוסיה בישראל. עדיין יש תת-ייצוג למגזר הערבי והחרדי. מאידך המדגם מייצג היטב את האוכלוסייה היהודית ממעמד בינוני ומעלה, בני 15 עד 50.

השאלון בוחן 6 סגנונות של אהבה, כפי שנוסחו בתחילה על ידי Lee ופותחו לאחר מכן בידי בני הזוג Hendrick. ששת הסגנונות הם: EROS - אהבה רומנטית, יציבה ובטוחה בעצמה; LUDUS - האהבה כמשחק אשר אינה קשורה דווקא בפרנטר אחד; MANIA - האהבה המשוגעת, החרדה; PRAGMA - האהבה המתוכננת; AGAPE - האדם המעוניין לתת הכל ולא מבקש דבר; STORGE - אהבה כחברות, החברות הטובה ביותר.

נתחיל דווקא בפרטים הפיקנטיים: אחת השאלות בשאלון עסקה במונוגמיה באופן קיצוני - "לפעמים ניהלתי שתי מערכות יחסים בו זמנית ונאלצתי להסתיר בן זוג אחד מהשני" - ובכן חיבור של האנשים שסימנו "מדי פעם מאפיין אותי", "מאפיין אותי" ו"מאוד מאפיין אותי" מראה שכ- 20% מכלל המדגם דיווחו על כך שניהלו מערכת יחסים רומנטית מקבילה. בשאלה נוספת - "אני נהנה לשחק במשחק אהבה עם מספר בני זוג במקביל" - חיבור דומה של התשובות מראה שכ- 62% אחוז מכלל המדגם נהנה מכך. כיצד תסבירו את הפער באחוז האנשים המסכימים עם המשפט הראשון עם אילו המסכימים המשפט השני? סביר להניח שהמשפט הראשון מתקשר עם מערכת יחסים עמוקה יותר לעומת המשפט השני המתקשר עם פלירטים ו"מגעים" מזדמנים. איך זה משתנה לפי גיל, מצב משפחתי, מין ודתיות? התשובה בחלק של הממצאים המפורטים יותר בעמוד הבא.

התנהגויות המאפיינות את טיפוס הארוס הן התנהגויות שרוב האנשים מזדהים איתן ולגביהן אין הבדל בין נשים וגברים. המצב לא כך לגבי התנהגויות טיפוס אגפה ומניה. הזדהות עם התנהגויות של טיפוסים אלה פחות שכיחה ובעוד הזדהות עם התנהגויות טיפוס אגפה שכיחה יותר בקרב הגברים, הזדהויות עם התנהגויות טיפוס מניה שכיחה יותר בקרב הנשים. ההתנהגויות איתן הכי פחות אנשים מזדהים, הן התנהגויות טיפוס הפרגמה וטיפוס הלודוס, כאשר התנהגויות הפרגמה שכיחות יותר נשים והתנהגויות הלודוס נפוצות במידה שווה בקרב נשים וגברים (נכון שציפיתם שגברים יהיו יותר לודוס....הפתעה!!)

מה קורה לנו לאורך זמן?

הממצאים המפורטים יותר, כפי שהם מופיעים בגרפים, בודקים כל אחד מסגנונות האהבה בהשוואה בין גברים לנשים ובנוסף בהשוואה לגילאים שונים.
לכבוד הממצאים החדשים, חידשנו את המשובים האישיים שלכם וכדאי לכם להיכנס אליהם שוב. ההבדל הגדול הוא בכך שבנוסף למשובים שמשווים את התוצאות שלכם למדגם הכללי נוספו משובים המתייחסים להשוואה לקבוצת השייכות שלכם על פי מין וגיל. ייתכן שעכשיו כאשר תכנסו לדו"ח שנבנה על ההשוואה לקבוצת השייכות שלכם, תמצאו שהדו"ח משקף אתכם יותר.


EROS


הארוס - המאהב הבטוח בעצמו ובאהבה, מתאהב מהר, חש משיכה חזקה, רומנטיקן. אולי בניגוד לציפיות, לא נמצאו הבדלים משמעותיים לפי מין. לעומת זאת נמצא הבדל משמעותי לפי גיל - המגמה ברורה - הביטוי של הסגנון הזה הולך ודועך עם השנים.

AGAPE


האגפה - מאהב המעוניין בעיקר לתת מעצמו ואין לו דרישות מבן הזוג. נמצאו הבדלים משמעותיים במידת האגפה גם לפי מין וגם לפי גיל. נמצא שבנים יותר מבנות נוטים להיות אגפה. בנוסף - גם במקרה זה מוצאים מגמה ברורה של דעיכה במשך השנים.

LUDUS


המאהב הפלרטטן, שמתקשה להתחייב. בניגוד לסטריאוטיפ הפופולרי - לא נמצאו הבדלים בין נשים וגברים בתחום זה. ישנם הבדלים קטנים שמצביעים על כך שבנים מעט יותר פלרטטנים מבנות, אבל הבדלים אלו לא משמעותיים סטטיסטית. גם במקרה זה יש הבדלים בין הגילאים, אבל הפעם המגמה היא הפוכה - והלודוס מתחזק לאורך השנים.

PRAGMA


המאהב הפרגמטי, המתוכנן, שחושב על העתיד. במקרה זה, בהתאמה עם הסטריאוטיפ הפופולרי - בנות יותר פרגמטיות מבנים. לגבי הגיל, המגמה היא קפיצה גדולה בחשיבות של הפרגמה בקרב בני העשרים פלוס, שמתרחשת גם בקרב בנים וגם בקרב בנות המצביעה על כך שהפרגמה רלוונטית יותר כשעומדים לפני מחויבויות ארוכות טווח.

MANIA


המאהב המשוגע, "המשתוקק" החרד לקשר, קנאי ורכושני. בנות... תגידו מה קורה איתכן? כפי שאפשר להתרשם - בנות יותר מאניות מבנים. במקרה הזה מוצאים שיש יחסי גומלין בין מין וגיל (הסטטיסטיקאים יקראו לזה אינטראקציה) - בקרב בנות רמת המאניה די יציבה, מלבד ירידה קלה בגילאי ה- 20-30. בקרב בנים לעומת זאת, רמת המאניה יורדת בעקביות לאורך השנים... עד שמגיעים לגילאי ה- 40 פלוס, שאז יש עלייה.

STORGE


המאהב שמחפש להיות החבר הטוב ביותר, מחפש אינטימיות וקרבה גדולה. גם במקרה זה מוצאים יחסי גומלין בין מין וגיל. במקרה זה בתחילה הגברים נוטים יותר לסגנון זה, שחשוב יותר בגילאי העשרה אבל הולך ודועך לקראת גילאי ה-30-40. החל מגיל 40 פלוס המגמה היא של התחזקות בסטורג', אבל עכשיו, הבנות יותר סטורג'יות מהבנים.

מה מצב המונוגמיה?

כאמור בדף הקודם - 20% מדווחים על כך שניהלו מערכות יחסים רומנטיות מקבילות....מסתבר שרווקים עושים את זה פחות (16%) מנשואים (28%). גרושים/פרודים עושים זאת הרבה יותר (40%). נראה שיש גם מגמה ברורה לפי גיל בעניין הזה - החל מ- 13% בקרב בני העשרה, 19% בגילאי 20-30, 27% בגילאי 30-40 ו- 38% בקרב גילאי ה-40 פלוס. מוצאים גם שחילונים (22%) מדווחים על כך יותר ממסורתיים (17%) ודתיים (12%) ובניגוד לפנטזיה הפופלרית בעניין - אין הבדל גדול בין נשים וגברים בעניין (20% לעומת 21%).

נתון נוסף שכבר דווח - 62% מדווחים על כך שהם "נהנים לשחק במשחק האהבה במקביל עם מספר בני זוג במקביל"...נדמה לי שזו הפעם הראשונה בארץ שבסקר גדול מודים רוב המשתתפים שהם נהנים מכך. במקרה זה מגלים היפוך מגמה לעומת השאלה הקודמת ביחס לסטטוס משפחתי - ויותר רווקים (64%) נהנים מכך מאשר נשואים (55%), פרודים/גרושים נהנו הרבה יותר (77%). המגמה לפי גיל נשמרת - בגילאי העשרה 59% מדווחים על כך, 61% בגילאי 20-30, 65% בגילאי 30-40 ו- 76% בגילאי 40 פלוס.... אין הבדל בין חילונים ומסורתיים (63% בשני המקרים) ושתי הקבוצות מעט גבוהות יותר ביחס לדתיים (56%). שוב - בניגוד לאמונות הפופלריות - לא נמצא הבדל בין נשים וגברים בסוגייה - 62% בשני המקרים.




יש להיכנס למערכת על מנת להגיב


ייעוץ אקדמי




בחסות


עוד יישומים שלנו

קישור לטיפולטק

קישור לניטוריקס





דף הבית - שאלות נפוצות - רישום - מודעות עצמית - מחקר מדעי - פסיכולוגיה - פאנל - סקרים - תנאי שימוש
שאלונים: זוגיות - אישיות - אמונות - בריאות - עמדות - משפחה - התנהגות
מאמרים: אקטואליה - אישיות - זוגיות ומיניות - כלכלה ועבודה - פסיכותרפיה - בידור -
יישומים מסחריים: טיפול בשפיכה מוקדמת - סקרי דעת קהל - מחקרי שוק
פסיכולוג בגוש דן - פסיכולוג בירושלים - פסיכולוג בחיפה - פסיכולוג בבאר שבע - פסיכולוג ברמת הגולן - פסיכולוג בגליל המזרחי - פסיכולוג בגליל המערבי - פסיכולוג בעמקים - פסיכולוג בשומרון - פסיכולוג בשרון - פסיכולוג ביהודה - פסיכולוג בשפלה - פסיכולוג בצפן הנגב - פסיכולוג באילת והנגב הדרומי

כל הזכויות שמורות © all rights reserved

זמן טעינה: 27133.9 שניות.