עמדות כלפי מין ומיניות

Share |

אריאל איילון - 15/10/2006

המאמר הנוכחי עוסק בעמדות כלפי מין ומיניות. אם לא עניתם על השאלון עד כה - כדאי לענות עליו עכשיו לפני שאתם קוראים. אם עניתם עליו - אולי תרצו לענות עליו שוב, כדי לזכור על מה מדובר.

המחקר הנוכחי נעשה בעקבות מחקר שפורסם ב- 1985 ע"י צמד חוקרים אמריקאים - בני הזוג Hendrick, בעיתון המקצועי המוביל בתחום - Journal of Personality and Social Psychology. במחקר ביקשו החוקרים לגבש שאלון חדש בנושא עמדות כלפי מיניות ולבחון האם בעקבות המהפכה המינית של שנות ה- 60 וה- 70 ישנו צמצום של הפער בין המינים לגבי עמדות בנושא מיניות.

השאלון אותו החוקרים פיתחו בחן 5 עמדות בסיסיות כלפי מיניות:

    • מתירנות - sexual permissiveness - התייחסות למין כאל הנאה נטו, ללא קשר לרגשות וללא צורך במחויבות או בפרנטר קבוע או בלעדי - ("סטוצים יכולים להיות מאוד מהנים")
    • אחריות - sexual responsibility - בודק גישה אחראית למין ("אמצעי מניעה הם חלק מאחריות מינית")
    • שיתוף - sexual communion - התייחסות למין כאל צרות התקשורת והשיתוף האולטימטיבית בין בני אדם ("סקס הוא צורת התקשורת הקרובה ביותר בין שני אנשים")
    • אינסטרומנטליות - sexual instrumentality - "מין כמטרה בפני עצמה". גישה השמה דגש גדול על החלק הפיזי במין והסיפוק העצמי שלך ללא התייחסות לפרטנר ("סקס במהותו הוא הפקת תענוג מאדם אחר").
    • קונוונציונליות - sexual conventionality - גישה שמרנית למין המבטאת רתיעה מדברים פחות שגרתיים ("שימוש בצעצועי מין הוא דבר לא נורמאלי")

    החוקרים דיווחו במחקר על הבדלים בין המינים. הם מצאו שבנים הרבה יותר מתירניים מבנות, ובנות קצת יותר אחראיות וקונוונציונליות מבנים.

    השאלות שעניינו אותי לקראת המאמר הנוכחי הן:

    • האם עדיין, בשנת 2006, קיימים הבדלים בין המינים?
    • מה השתנה בעמדות כלפי מיניות ב-20 השנים האחרונות?
    • כיצד משפיעה רמת הדתיות על עמדות כלפי מיניות?

    המדגם

    המדגם שלנו כלל 1800 משיבים לשאלון באתר. מתוכם 71% נשים, 93% יהודים, ממוצע הגיל הוא 26. המדגם שונה כמובן מהמדגם ששימש את החוקרים האמריקאים. במקרה שלהם השתתפו 813 משתתפים שענו על השאלון. מתוכם 54% נשים. מבחינת דת 49% היו קתולים, 20% יהודים, 13% פרוטסטנטים והשאר היו "אחרים". ממוצע הגיל במדגם שלהם היה 19. הבדל חשוב נוסף - המדגם שלהם כלל רק סטודנטים בשיעורי מבוא לפסיכולוגיה וסוציולוגיה. במקרה שלנו המדגם מגוון יותר ורק 26% הינם סטודנטים וגם הם לומדים תחומים מגוונים.

    האם קיימים הבדלים בין המינים?

    בגרף להלן מוצגים הממצאים לגבי מתירנות, ואנחנו מוצאים שגם היום יש הבדל מובהק בין המינים במתירנות. כמו במחקר שנעשה ב-85 גם היום גברים מביעים עמדות מתירניות יותר מאשר נשים.

    בגרף להלן מוצגים הממצאים לגבי אחריות. כמו במחקר שנעשה ב-85 גם היום נשים מביעות עמדות מעט יותר אחראיות מאשר גברים. למרות שההבדל נראה קטן - הוא משמעותי מבחינה סטטיסטית.

    בגרף להלן מוצגים הממצאים לגבי קונוונציוליות. הפעם בניגוד למחקר משנת 85, אנחנו מוצאים שהגברים מעט יותר קונוונציוליים מנשים. ההבדל גם בא לידי ביטוי בגילאים מבוגרים יותר. גם במקרה הזה, למרות שההבדל נראה קטן - הוא משמעותי מבחינה סטטיסטית.

    מה השתנה בעמדות ב- 20 שנה האחרונות?

    כן, כן, ההשוואה היא בעייתית, ומן הסתם אי אפשר לייחס אותה רק לזמן שעבר, משום שהמדגמים הם שונים. אבל עדיין, זה מעניין, עד כמה אנחנו שונים מבחינת העמדות שלנו כלפי מיניות מאותו מדגם מלפני 20 שנה. אם היה אפשר הייתי שמח לבודד את הנתונים של היהודים מתוך אותו מחקר, אולם לצערי הממצאים לא ניתנו לכל קבוצה דתית בנפרד, אלא לכל המדגם באופן כולל. אני לא יכול להתייחס לכל השאלות, אבל אני אתייחס לכמה מהשאלות בתחומים בהם נראה לי שההבדל הוא הגדול ביותר:

    "אינני צריך להיות מחויב לפרטנר על מנת לקיים עימו יחסי מין"

    בצורה בולטת, הפער שהיה קיים בין גברים לנשים בסוגיה הזו הולך ומצטמצם. גם היום נשים מסכימות עם האמירה הזו פחות מגברים, אולם היום נשים מסכימות עם האמירה הרבה יותר מאשר הם הסכימו לה ב- 1985.

    "סטוצים יכולים להיות מאוד מהנים"

    בצורה בולטת, גם במקרה הזה, הפער שהיה קיים בין גברים לנשים בסוגיה הזו הולך ומצטמצם. גם היום נשים מסכימות עם האמירה הזו פחות מגברים, אולם היום נשים מסכימות עם האמירה הרבה יותר מאשר הם הסכימו לה ב- 1985.

    "לרוב, סקס לפני נישואין הוא דבר מקובל"

    ב- 1985 היה פער משמעותי בין המינים לגבי הסוגיה הזו, גברים נטו להסכים בצורה מתונה ונשים ישבו על הגדר. ב- 2006 השינוי דרמטי - בחברה החילונית של היום - סקס לפני הנישואין הוא מקובל ואין על כך מחלוקת בין נשים וגברים.

    "אוננות היא דבר נורמאלי"

    ב- 1985 היה פער משמעותי, אך קטן בין המינים לגבי הסוגיה הזו, גברים נטו להסכים בצורה מתונה ונשים נטו להסכים מעט פחות. שוב, ב- 2006 השינוי דרמטי - בחברה החילונית של היום - אוננות נתפסת כפעילות מקובלת ואין על כך מחלוקת בין נשים וגברים.

    "יחסים הומוסקסואלים מקובלים בעיני כמו יחסים הטרוסקסואלים"

    גם בסוגיה זו נראה שהשינוי הוא דרמטי. אם ב- 1985 התפיסה השלטת הייתה שהומוסקסואליות היא לא נורמאלית ב- 2006 הומוסקסואליות נתפסת כמקובלת הרבה יותר, אולם במקרה זה יש פער בין נשים וגברים כאשר בקרב נשים הומוסקסואליות נתפסת כנורמאלית במידה רבה יותר מאשר בקרב גברים.

    כיצד משפיעה רמת הדתיות על התפיסות כלפי מיניות?

    החילוניים הם המרכיב הגדול של אוכלוסיית המחקר הנוכחי (75.9%), אבל יש גם מסורתיים (18.0%), דתיים (5.1%) ואפילו אורתודוכסיים (1.1%). גודל המדגם מאפשר לנסות ולהבחין בהבדלים. אני מניח למשל, שכאשר קראתם קודם על סוגית הפערים במידת המתירנות - ייתכן ואמרתם לעצמכם שמן הסתם הגורם לפער הזה הוא החלק הלא חילוני במדגם. הניתוח שערכתי מראה שלא כך הדבר:

    פערים בין המינים ולפי רמת דתיות בנוגע לעמדות מתירניות

    הפערים הגדולים ביותר על פי רמת דתיות הינם הסוגיות שכבר הועלו קודם: היחס למין לפני הנישואין, אוננות והומוסקסואליות:

    "לרוב, סקס לפני נישואין הוא דבר מקובל"
    "אוננות היא דבר נורמאלי"
    "יחסים הומוסקסואלים מקובלים בעיני כמו יחסים הטרוסקסואלים""

    אז מה אתם אומרים?

    שתפו אותנו במחשבותיכם בפורומים

    Hendrick, S., Hendrick, C., Slapion-Foote, M.J. & Foote, F.H (1985). Gender Differences in Sexual Attitudes. Journal of Personality and Social Psychology, 48, 1630-1642.





    יש להיכנס למערכת על מנת להגיב


ייעוץ אקדמי




בחסות


עוד יישומים שלנו

קישור לטיפולטק

קישור לניטוריקס





דף הבית - שאלות נפוצות - רישום - מודעות עצמית - מחקר מדעי - פסיכולוגיה - פאנל - סקרים - תנאי שימוש
שאלונים: זוגיות - אישיות - אמונות - בריאות - עמדות - משפחה - התנהגות
מאמרים: אקטואליה - אישיות - זוגיות ומיניות - כלכלה ועבודה - פסיכותרפיה - בידור -
יישומים מסחריים: טיפול בשפיכה מוקדמת - סקרי דעת קהל - מחקרי שוק
פסיכולוג בגוש דן - פסיכולוג בירושלים - פסיכולוג בחיפה - פסיכולוג בבאר שבע - פסיכולוג ברמת הגולן - פסיכולוג בגליל המזרחי - פסיכולוג בגליל המערבי - פסיכולוג בעמקים - פסיכולוג בשומרון - פסיכולוג בשרון - פסיכולוג ביהודה - פסיכולוג בשפלה - פסיכולוג בצפן הנגב - פסיכולוג באילת והנגב הדרומי

כל הזכויות שמורות © all rights reserved

זמן טעינה: 60480.38 שניות.